Img 1454

Duurzaam leven, hoe doe je dat? Met Francesca Vanthielen, Alexia Leysen, Rachid Lamrabat, Dave Goulson

  • donderdag 18/05 20:30-21:45
  • Locatie
    Soetezaal
  • Soort evenement
    Panelgesprek

Over duurzaam leven moeten we niet debatteren. Over duurzaamheid en leefbaarheid willen we je inspireren.

En dus laten we enkele bezielde sprekers op je los. Hoe kan je bewust eten, slapen, wonen, bouwen, consumeren, bewegen, werken, ondernemen, bezitten/delen … in het idee dat we deze planeet voor de volgende generaties mooier achterlaten? Hoe kunnen we duurzaam leven concreet maken?

Sommige sprekers zullen aantonen wat enkele kleine reële gedragsveranderingen kunnen teweegbrengen. Anderen zullen je aanvuren om groots te dromen.


FRANCESCA Vanthielen is één van de bezielers van de Belgische Klimaatzaak. Samen met 30.000 mede-eisers dagen ze de Belgische staat voor het gerecht om concrete verandering af te dwingen, en een duurzame toekomst te vrijwaren. “De tijd van ludieke acties is voorbij.”

ALEXIA Leysen is de initiatiefnemer van Dagen Zonder Vlees. Onze voedingsgewoonten - te veel dierlijke voeding, te veel voedselverspilling en te veel verpakkingen - hebben een enorme impact op het milieu.  DZV is een concrete warme oproep om het met minder vlees en vis te doen.

DAVE Goulson is bioloog en bestsellerauteur. De permanente zoektocht van bijen en hommels naar nectar en stuifmeel maken deze diertjes bijzonder belangrijk als bestuiver van wilde bloemen, tomaten, aardbeien, courgettes … Iedereen imker! Of op zijn minst het mooiste excuus om niet te ijverig onkruid te wieden in onze tuinen, en al helemaal weg te blijven van pesticiden.

RACHID Lamrabat is etnisch marketeer en deelt zijn verfrissende inzichten over ethisch en duurzaam halal voedsel. De link tussen halal eten en een humane behandeling van dieren en een respectvolle verhouding met de natuur, kan inspireren. Hij voorspelt dat de term "halal" in de toekomst een duurzaamheidslabel wordt.

Schrijfster NAEMA Tahir liet zich inspireren door Oprah Winfrey en besloot om twee jaar lang geen kleren meer te kopen. Een moedige beslissing, om te weerstaan aan de verslavende trip van shoppen - "een verslaving, met zijn eigen rush, schuldgevoel en verlangen naar een volgende high".  Ze maakt een round-up van alle inspirerende ideeën die tijdens de twee panelgesprekken aan bod kwamen. Want duurzaam leven kan soms verrassend simpel zijn. En meer nog: het kan elegant, je hoeft al lang niet meer je geitenwollensokken aan te trekken. 

Journaliste YASMINA El Messaoudi is er onze gastvrouw.

Dit gesprek gaat (grotendeels) door in het Engels. 

Francesca Vanthielen
Francesca Vanthielen

Klimaatzaak

Dave Goulson
Dave Goulson

Bioloog/"bijenprofessor"

Rachid Lamrabat
Rachid Lamrabat

Etnomarketeer

Alexia Leysen
Alexia Leysen

Dagen Zonder Vlees

Naema Tahir
Naema Tahir

Schrijfster (Gesluierde Vrijheid, Brieven in Urdu ...) en pleitbezorger Enoughness

Yasmina El Messaoudi
Yasmina El Messaoudi

journalist/presentator