Img 1454

Duurzaam leven, hoe doe je dat? Met Oana Bogdan, Marieke Eyskoot, Mich De Winter, Linde De Vroey

  • donderdag 18/05 18:30-19:45
  • Locatie
    Soetezaal
  • Soort evenement
    Panelgesprek

Over duurzaam leven moeten we niet debatteren. Over duurzaamheid en leefbaarheid willen we je inspireren.

En dus laten we enkele bezielde sprekers op je los. Hoe kan je bewust eten, slapen, wonen, bouwen, consumeren, bewegen, werken, ondernemen, bezitten/delen … in het idee dat we deze planeet voor de volgende generaties mooier achterlaten? Hoe kunnen we duurzaam leven concreet maken?

Sommige sprekers zullen aantonen wat enkele kleine reële gedragsveranderingen kunnen teweegbrengen. Anderen zullen je aanvuren om groots te dromen.


OANA Bogdan is architecte. Samen met Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck runt ze al bijna 10 jaar architectenbureau  BOGDAN & VAN BROECK (denk: COOP in Anderlecht, Kanaal – VERVOORDT r.e. in Wijnegem, Bakala Academy in Leuven ...). Vorig jaar ging ze enkele maanden aan de slag als interim staatssecretaris voor Cultuur in Roemenië.

MOHAMED Ridouani tekende een zestal jaar geleden als schepen van Leefmilieu de intentieverklaring om Leuven klimaatneutraal te maken. Leuven 2030 formuleert de grooste uitdagingen op vlak van gebouwen, mobiliteit en energie, maar wil haar burgers ook inspireren om duurzamer te eten en consumeren. Mo laat zich in het panelgesprek vervangen door MICH De Winter, fractieleider van sp.a in de Leuvense Gemeenteraad.

MARIEKE Eyskoot is sustainable lifestyle-expert. Haar bestseller Talking Dress bulkt van ideeën en tips voor duurzame kleding. In haar jongste boek Dit is een goede gids gaat ze nog een stap verder dan enkel mode. Het is een gids voor duurzame lifestyle: verzorging, eten, wonen, werken, vrije tijd… Slimme, positieve en praktische aanbevelingen voor een leven om goed te doen en het goed te hebben.

LINDE De Vroey is de coördinator van Green Office KU Leuven, het duurzaamheidspunt voor van de universiteit. Studenten en stafleden werken er samen aan campagnes om de KU Leuven duurzamer te maken. Ze verzamelen en delen tips over een ecologische levensstijl, van koken tot koten. Maar ze stellen zich ook de ambitie om de universiteit zelf duurzamer te maken. En dat doen samen, docenten en studenten aan hetzelfde zeel. 

Schrijfster NAEMA Tahir liet zich inspireren door Oprah Winfrey en besloot om twee jaar lang geen kleren meer te kopen. Een moedige beslissing, om te weerstaan aan de verslavende trip van shoppen - "een verslaving, met zijn eigen rush, schuldgevoel en verlangen naar een volgende high".  Ze geeft met haar shop-stop een aanzet voor de twee panelgesprekken vol inspirerende ideeën. Want duurzaam leven kan soms verrassend simpel zijn. En meer nog: het kan elegant, je hoeft al lang niet meer je geitenwollensokken aan te trekken. 

Journaliste YASMINA El Messaoudi is er onze gastvrouw.

Marieke Eyskoot
Marieke Eyskoot

Sustainable lifestyle-expert

(foto © Melody Lieftink)

Oana Bogdan
Oana Bogdan

architecte

Mich De Winter
Mich De Winter

fractieleider sp.a (vervangt Mo Ridouani)

Linde De Vroey
Linde De Vroey

algemeen coördinator Green Office 

Naema Tahir
Naema Tahir

Schrijfster (Gesluierde Vrijheid, Brieven in Urdu ...) en pleitbezorger Enoughness

Yasmina El Messaoudi
Yasmina El Messaoudi

journalist/presentator