Schermafbeelding 2017 03 22 Om 14 10 40

Jan Terlouw + Warda El-Kaddouri

  • donderdag 18/05 19:30-20:30
  • Locatie
    Auditorium
  • Soort evenement
    Festivalbabbels

Het was één van de mooiste stukjes televisie van afgelopen jaar. Een zichtbaar ontroerde Jan Terlouw hield in de populaire talkshow De Wereld Draait Door een warm en oprecht pleidooi, recht in de camera. Een oproep voor meer vertrouwen en een integere houding. Een oproep om meer zorg te dragen voor onze aarde en niet langer blind te zijn voor de plastic soep in onze oceanen, gekapte oerwouden, verschaalde landbouwgronden ... Een oproep voor meer durf, om gedurfde maatschappelijke en politieke keuzes te maken. Dat die woorden uit de mond rolden van een 86-jarige - onze favoriete jeugdboekenschrijver - trof ons heel erg. Omdat uit zijn pleidooi een oprechte bezorgdheid sprak over de jeugd aan wie we met zijn allen deze planeet achterlaten. Jan Terlouw is geen grijze verzuurde knar. Vroeger was het niet beter, vandaag hebben we meer kennis, vrijheid en mogelijkheden. Maar het vertrouwen in elkaar, integere democratie en burgerinitiatief is zoek. Laten we daar iets aan doen, want dat ondermijnt het geluk van de volgende generaties. “Ik heb een prachtig leven gehad, ik wil het jullie ook gunnen.”

Laat Warda El-Kaddouri één van de stemmen zijn van die jongere generaties. Een verfrissende stem. Eentje die zich luidop afvraagt waarom we banger zijn van terrorisme dan van de dreigende klimaatopwarming. “Sinds 2008 is er elke seconde minstens één persoon die noodgedwongen zijn of haar thuis moet verlaten door de gevolgen van klimaat en natuurrampen.” Dat de man en de vrouw in de straat die global warming schamper weglacht, mag anno 2017 de wenkbrauwen doen fronsen. Maar dat de man en de vrouw aan het roer van een natie luidop vraagtekens stelt bij de klimaatopwarming, dat wekt wanhoop en woede op. De blonde brulboei aan het roer van de VS verwijderde de pagina over klimaatverandering op de officiële website van het Witte Huis op dag één van zijn presidentschap. De korte-termijn-politiek en de angst van een beleid met een blik op de toekomst, worden door literatuurwetenschapper en MO* columnist Warda El-Kaddouri fijntjes gefileerd. En haar engagement gaat verder dan haar pen. Als VN-jongerenvertegenwoordiger van de Vlaamse Jeugdraad streed ze tegen jeugdwerkloosheid en discriminatie op de arbeidsmarkt. Ook vandaag blijft ze, vanuit Amsterdam, onrecht aanklagen met een ijver die alle clichés over ‘luie jongeren’ resoluut weglacht.

Een mooie match en gedurfde combinatie, deze twee zielen. De ene ruim een halve eeuw ouder dan de andere, maar beiden even fel bruisend van engagement voor een mooie wereld en aanstekelijk in hun liefde voor woord en mensen. 

Toptekenaar Trui Chielens - die in haar beelden tovert met droom en werkelijkheid - zal deze Festivalbabbel live illustreren. © foto Warda: MO*