Morethan Honey21

More Than Honey

  • donderdag 18/05 20:00-21:30
  • Locatie
    Cinema ZED
  • Soort evenement
    Docu

VOLZET

De keuze van Dave Goulson.

Al 20 jaar doet zich over de hele wereld een angstaanjagend fenomeen voor: honderdduizenden kolonies van honingbijen lijken van de aardbodem te verdwijnen. Een virus? De opwarming van de aarde? De industrialisering van de honingsector? Niemand leek een antwoord te hebben.

Tot steeds duidelijker werd dat de grote hoeveelheden pesticiden, die gebruikt worden in de grootschalige landbouw, een verwoestend effect hebben op bijen.

Eén ding staat vast: het lot van de natuur en de mens is nauw verbonden met dat van de bijen. Nobelprijswinnaar Albert Einstein waarschuwde er ons al voor: wanneer de bijenpopulatie uitsterft, heeft de mens nog amper vier jaar te leven.

Op zoek naar antwoorden en verklaringen neemt regisseur Markus Imhoof ons mee op een fascinerende reis naar de betoverende wereld van de bijen. Imhoof, telg uit een imkergeneratie, start zijn queeste in de Zwitserse Alpen. Imkers en wetenschappers staan voor een raadsel: bijen sterven massaal of trekken op een onverklaarbare wijze weg uit de streek. De aanzet voor een reis naar verschillende continenten, op zoek naar verklaringen en antwoorden. Hij ontmoet wetenschappers, lokale imkers en eigenaars van grootschalige imkerkwekerijen.

“Tachtig procent van de planten kunnen niet leven zonder de aanwezigheid van bijen en één derde van alles wat we eten hebben we te danken aan het werk van de bijen.” Mark Imhoof zet de cijfers op een rijtje om het drama dat zich vandaag afspeelt duidelijk te maken. “Momenteel is het zo erg gesteld met pollutie en pesticiden dat het voor de bijen gezonder is in de steden dan op het platteland.” Het is niet bepaald een opbeurende boodschap die More than honey brengt. Net daarom moeten we deze - voor een Oscar genomineerde documentaire -  zien.