Schermafbeelding 2017 03 22 Om 14 24 03

Wouter Deprez + Dave Goulson

  • donderdag 18/05 18:00-19:00
  • Locatie
    Auditorium
  • Soort evenement
    Festivalbabbels

Wouter Deprez zou het in zijn nieuwe show hebben over bloemen en bijen, over de liefde voor zijn tuin en diens zoemende bewoners. Maar onverwachts deelde het leven een rake klap uit aan Wouters gezin. Toen bij zijn vrouw borstkanker werd vastgesteld, dwong het hem om de voorstelling te herdenken. En nu staat Wouter op de planken met Bloemen, Bijen en Borstbollen. Een intieme poëtische voorstelling, een muzikale liefdesverklaring waarin Wouter lacht en treurt. Maar waarmee hij ook het taboe rond die kloteziekte met hoofdletter K probeert te doorprikken. Het moeilijke en soms onbegrijpelijke bespreekbaar maken, dat lukt Wouter niet alleen wanneer het over persoonlijke drama’s gaat. Wouter durft zijn nek uitsteken voor de publieke zaak. Vorig jaar leerde Vlaanderen het assertieve kantje kennen van de minzame man met zachte West-Vlaamse tongval. Wouter fulmineerde over de triestige afwezigheid van een deftig bosbeleid in Vlaanderen. De constructieve maatschappijkritiek die Wouter in zijn voorstellingen, opiniestukken en facebookupdates laat sluipen, inspireert en daagt uit tot actie. Maar de grote kracht ligt vooral in de glimlachjes die je er gratis bij krijgt.

De imker in Wouter Deprez stond afgelopen zomer te springen om de Britse ‘bijenprofessor’ Dave Goulson te ontmoeten, voor een interview in De Standaard. Dave Goulson, is een meester in het vertellen over het mysterieuze leven van hommels, bijen en andere insecten. En de bevlogen interactie tussen al deze wezentjes en de wereld van bloemen en planten. Zijn boeken zijn bestsellers, en de neerslag van uren liefdevolle observaties, waarin hij als een soort literaire socioloog wetenschappelijke materie begrijpelijk én zelfs poëtisch maakt. Met aanstekelijk enthousiasme vertelt hij over het rijke krioelende leven in je eigen tuin of die ordinaire grasberm aan de kant van de weg. Het doet je ongetwijfeld met andere ogen kijken naar het gras onder je voeten. Maar vergis je niet, Goulson vertelt geen zeemzoete sprookjes vol geroezemoes. Zijn lichtvoetige verteltoon schuwt de harde wetenschappelijke waarheid niet, over leven op de rand van een ecologische catastrofe. Een ongemakkelijke waarheid, want wanneer bijen en andere insecten uit ons bestaan zouden verdwijnen en niet langer bloemen en fruit bestuiven, implodeert de hele biodiversiteit en ons leefmilieu onherroepelijk. Goulson is geen doordrammer, maar de boodschap in zijn boeken is helder en zijn verwondering aanstekelijk.

Op onze Festivalavond in Leuven, brengen we Wouter graag opnieuw samen met deze innemende bioloog uit Engeland. Ze delen de liefde voor leven vol geroezemoes en slagen erin deze passie met een bijna dartele verteltoon te delen met een ruim publiek. Zonder daarbij de onverteerbare ecologische waarheid uit het oog te verliezen, en beleidsmakers te wijzen op hun verantwoordelijkheid. 

Toptekenaar Trui Chielens - die in haar beelden tovert met droom en werkelijkheid - zal deze Festivalbabbel live illustreren.

Dit gesprek gaat door in het Engels.